Tracking, Tracing en Personal Filters

Het is een bekend gegeven dat er goed geld te verdienen valt met het registreren van surfgedrag van personen op het Internet. Meest (voor mij) bekende zijn misschien wel DoubleClick en AdClick, maar ook Google, Facebook en Twitter. Met de resultaten er van worden we dagelijks geconfronteerd. Ga maar naar een populaire website (bv. Nu.nl) en je ziet gerichte advertenties in de banners. Dit vind ik persoonlijk niet echt storend. Maar het wordt anders als ook je zoekresultaten worden beïnvloed of zelfs gemanipuleerd. Immers hoe meer de leverancier bereid is te betalen hoe hoger hij in de lijst met zoekresultaten komt.

Manipulatie is niet vreemd op het Internet, ga maar naar de website van Ryan Air, zoek een vlucht. Ga een dag later op zoek naar dezelfde vlucht, resultaat zal zijn dat de vlucht in eens iets duurder is geworden (voer dit wel uit vanaf dezelfde computer).

Er zijn wel maatregelen te nemen tegen Tracking, Tracing en Personal Filters. Een beknopte opsomming:

  • gebruik een tracking en tracing free search-engine, zoals bijv. www.duckduckgo.com;
  • gebruik add-ons die ons waarschuwen op tracking en tracing, zoals: PrivacyFix en DoNotTrackMe (werken enkel in Google Chrome en FireFox);
  • cookies regelmatig verwijderen.

De kracht van het Internet is dat er geen eigenaarschap bestaat en daardoor geen regulering (enkele landen uitgezonderd). Hierdoor ontstaat een groot gevoel van vrijheid waarvan we allemaal graag gebruik maken. Maar deze vrijheid komt in het gedrang naar mate er steeds vaker personal filters gebruikt worden.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in IT Overall, New Technology, Security en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s