Edward Snowden: friend or foo

Afbeelding

Edward Snowden

Niet iedereen realiseert het zich maar Edward Snowden heeft een ware revolutie veroorzaakt. Dat geheime diensten afluisteren als core business hebben is niet nieuw maar de omvang ging al onze fantasie ver te boven. Bijna wekelijks bekleedt Edward de biechtstoel en zijn openbaring kenmerken zich in overtreffendheid. Hij is trending topic voor vele media en zal zeker een plaats in nemen in de toekomstige canon van het internet. Maar zijn zijn openbaringen nu een vloek of een zeggen?

Snowden: Robin Hood of the free Internet
Snowden maakte bekend wat we ergens al wisten, maar de bekendmakingen hebben ertoe geleid dat er een discussie is ontstaan over hoe ver geheime diensten nog mogen gaan. Landen spreken met elkaar af wat wel en niet toelaatbaar is. Het internet is van niemand en daarom van iedereen, het kent geen grenzen of regulering. Het internet is het enige vrije medium van de moderne wereldburger en ontleent haar kracht aan de omvang en de vrijheid. Dit komt in gevaar als overheden en multinationals het gaan reguleren. Het ‘I, spy‘ gedrag heeft namelijk voor een nieuw verdienmodel gezorgd waar steeds meer apps zich schuldig aan maken. Dankzij Snowden vindt er enige zelf reiniging plaats en ontstaat er weer een nieuwe ‘normaal’.

Snowden: lafhartige verrader
Edward Snowden heeft al vroegtijdig het besluit genomen om te doen wat hij heeft gedaan. Door de tijd heen heeft hij elk geheim document die hij maar in zijn vingers kon krijgen bewaard. Met het publiceren van deze geheime documenten heeft Snowden zich schuldig gemaakt aan een strafbaar feit. De omvang en bewustheid waarmee hij dit deed heeft hem doen stijgen op de ranglijst van gezochte personen. In een land waar sinds 9/11 de veiligheid van de natie voor de privacy van de individu gaat is dit een daad die zijn gelijkheid niet kent. Hij heeft het vertrouwen van zijn land en zijn volk onherstelbaar geschaad. Daarom wordt hij niet alleen gezocht maar is hij ook uitgeroepen tot de paria van zijn land. Zelfs Obama benadrukt deze status en smeekt openlijk om zijn uitlevering.

Make your choice
Persoonlijk ben ik Edward Snowden zeer dankbaar, sterker nog ik zou hem willen voordragen voor de nobelprijs voor de vrijheid van het Internet, maar daar zal niet iedereen het mee eens zijn. Feit is dat dankzij zijn openbaringen er een levendige discussie wordt gevoerd over hoever geheime diensten mogen gaan in hun schending van de privacy. Feit is ook dat de privacy beleving verder erodeert.  De bekendmakingen van Snowden zullen zorgen voor de gewenste regulering.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in Security en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Edward Snowden: friend or foo

  1. Jo Sanders zegt:

    Het internet is net als het wegennet: het leidt je over snelwegen en geitenpaadjes naar prachtige streken en achterbuurten. Op veel kruispunten staan camera’s, je hebt verkeersopstoppingen, je hebt mensen die als hobby of beroepsmatig de hele dag het verkeer in de gaten houden, je wordt beroofd en geintimideerd, je kunt naar de appie en naar de hoeren. Het volgen van mensen en acties is echter in de digitale wereld veel eenvoudiger, want je hebt permanente identificatie (IP-adres, Facebook-account, Google-account, GSM-nummer, coordinaten, banktransacties, automatische nummerplaatherkenning op autosnelwegen) en massieve rekenkracht en opslagcapaciteit om mensen en acties vast te leggen en te volgen en dat op wereldschaal. In de westerse wereld is bijna geen plekje te vinden waar de mens niet elk uur van de dag een aantal digitale sporen achterlaat. Het zou naief zijn te denken dat bedrijven en overheden deze informatie niet gebruiken en dan primair niet in jouw belang.
    Dus de schok van Edward zit niet zozeer in de onthulling, maar in de bekentenis.

  2. Pingback: Help ik ben een extremist | The Sloeserwij Files

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.