The Rise of Bitcoin

Op 24 februari 2014 maakte MtGox bekend gehackt te zijn. Hiermee heeft de Bitcoin crypto-valuta een zware deuk opgelopen. De vaagheid van de toedracht en het laconieke optreden van de CEO Mark Kapeles voeden mijn twijfels. Is hier sprake van een inside job of maakt het deel uit van een lastercampagne. Natuurlijk Bitcoin stelt qua omvang eigenlijk helemaal niets voor maar is in essentie een reële concurrent van het huidige financiële systeem. Want stel je eens voor als haar populariteit toeneemt en de maatschappij het breed gaat adopteren als betaalmiddel. Dit zal desastreuze gevolgen hebben voor het financiële systeem.

Het financiële systeem meet zichzelf een steeds grotere flexibiliteit aan, door als maar ondoorzichtiger wordende verdienmodellen, complexere hypotheek constructies en exorbitante bonusstructuren. Als we kijken naar de enorme hoeveelheid recente voorbeelden waarbij het mis ging, is het wel duidelijk dat de grenzen van het toelaatbare zeker zijn overschreden. Denk maar aan het faillissement van Lehman Brothers of de redding van Merrill Lynch. Voorbeelden zijn ook dicht bij huis te vinden, zoals de ondergang van IceSave en DSB bank, of de kapitale injecties voor ING en SNS, de redding van ABN AMRO en FORTIS en het meest recente debacle van de RABO Bank. Meest frustrerende is nog wel dat dit alles gebeurde onder toezichthoudende ogen van verschillende regulerende organisaties (zoals de De Nederlandsche Bank en de Autoriteit Financiële Markten voor Nederland).

Ik ben ervan overtuigt dat dit de voedingsbodem is waarop Bitcoin zijn populariteit aan heeft te danken. De burgerlijke machteloosheid en het gevoel niet gehoord te worden maakt enig idealisme in de mens los. Tal van mensen kopen enkele Bitcoins gewoon omdat het kan en mogelijk een nieuwe toekomst inluidt. De wereld reageert hier voornamelijk negatief op en laat geen kans ongemoeid om het systeem in een kwaad daglicht te zetten. De associatie met de onderwereld, het witwassen van crimineel vermogen of het benadrukken van de zwakheden zijn onderdeel van een wereldwijde laster campagne. Maar achter Bitcoin zit geen bank of instantie, het is enkel een betaalmiddel tussen jou en mij. Mogelijk dat Bitcoin gaat zorgen voor de zelfreinigende werking die de financiële sector ontbeert.

Begrijp mij goed ook ik ben volledig afhankelijk van het financiële systeem. Ook ik ben niet gebaat bij een ineenstorting van dit systeem maar wil toch wel pleiten voor enige zelfreiniging.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in New Technology en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s