The End of the free Internet

Freedom_HouseHet Internet is van niemand en daarom van iedereen, het kent geen grenzen of reguleringen. Het internet is het enige vrije medium van de moderne wereldburger en ontleent haar kracht aan de omvang en deze vrijheid. Dit laatste komt steeds meer in het gedrang als we het meest recente verslag van Freedom House lezen.

Geheime Diensten

  • Mede gedreven door de openbaringen van Edward Snowden over de NSA, voelen andere diensten zich uitgedaagd om een identiek gedrag te vertonen. Steeds meer overheden worden aangespoord om internationaal opererende web bedrijven onder de nationale jurisdictie te brengen. Ook Nederland vraagt steeds vaker de gegevens bij een provider op. Dit jaar al 72 keer volgens het rapport van Google.

Cyberwar

  • Iran tegen Saudi Arabië (Shamoon virus), de Verenigde Staten met Israël tegen Iran (StuxNet virus), Noord Korea tegen Zuid Korea (DDoS attack), Rusland, China, enz. Als we kijken wat er gebeurt is er al duidelijk sprake van digitale oorlogsvoering.

Privacy as a new businessmodel

  • Van sociale media en grote leveranciers zoals Facebook, Whatsapp, Google, Apple, enzovoort weten we dat zij zeer geïnteresseerd zijn in ons digitale gedrag maar dat inmiddels het overgrote deel van de apps op mijn smartphone en tablet zich ook hieraan schuldig maken gaat werkelijk te ver. Er is veel geld te verdienen aan onze privacy gegevens.

Anderzijds worden er ook successen geboekt:

  • Zo bestaat er inmiddels ‘het recht om vergeten te worden’ en ‘het verzoek om inhoud te verwijderen’.

Een vraag die bij mij opspeelt is hoeveel procent van al het Internetverkeer nog authentiek is en niet een ander doel dient.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in IT Overall, New Technology, Security en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op The End of the free Internet

  1. Pingback: Help ik ben een extremist | The Sloeserwij Files

  2. Pingback: F#@k the System | The Sloeserwij Files

  3. Pingback: Pollute your surfing behavior | The Sloeserwij Files

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.