Help ik ben een extremist

privacy-LoesjeDe NSA bestempelt mensen die versleuteling toepassen om hun privacy op het net te waarborgen als extremisten, zo blijkt uit een artikel van Der Spiegel. Maar persoonlijk zie ik versleuteling nog als het enige redmiddel tegen de constante erosie van onze privacy. De digitale grootgraaierij is niet enkel voorbehouden aan geheime diensten, ook IT-bedrijven als Google, Apple en Facebook zijn zeer geïnteresseerd in mijn digitale gedrag. Privacy is het verdienmodel van de eenentwintigste eeuw.

Nemen de spanningen in de wereld toe, dan neemt ook de wens om meer af te luisteren toe. Enkel al na Charlie Habdo is de discussie stevig opgelaaid, enkele gebeurtenissen:

  • Een adviseur van de Europese Unie wil dat internetbedrijven verplicht de encryptiesleutels van gebruikers in moeten leveren, om inlichtingendiensten te helpen met de strijd tegen terrorisme.
  • De britse premier Cameron gaat nog een stapje verder, hij wil het gebruik van versleuteling zelfs strafbaar stellen en zoekt daarvoor zelfs steun bij zijn Amerikaanse collega Obama.
  • In een rondetafelgesprek tussen Politie, Openbaar Ministerie en de Tweede Kamer werd nog eens het belang van bewaarplicht onderstreept, anders wacht ons de digitale vrijstaat.

Persoonlijk ben ik van mening dat dit niet of nauwelijks effect heeft immers hun doelgroep weet toch zo langzamerhand wel dat hun aanwezigheid op het Internet niet anoniem is en zullen dus direct maatregelen nemen. Zo is op de website van de terreurbeweging ISIS / Al Qaeda een uitgebreide handleiding gepubliceerd om volstrekt anoniem gebruik te kunnen maken van het Internet.

De afkaveling van onze privacy en dus vrijheid heeft ook een ander effect. Mogelijk dat Tarik Zahzah zich hierdoor heeft laten inspireren om tot zijn daad te komen, zo blijkt uit een video boodschap van Anonymous.

2014-03-14-15-22-57.Loesje privacyHet Internet is van niemand en daarom van iedereen, het kent geen grenzen of reguleringen. Het is het enige vrije medium van de moderne wereldburger en ontleent haar kracht aan de omvang en deze vrijheid. Afluisteren, belemmeren en verbieden ontnemen onze vrijheid. Men moet zich beseffen dat een ideale (Internet)wereld niet bestaat en dat het Internet dus ook gebruikt zal worden voor minder ethische doeleinden. Maar zoals gebruikelijk is in elke democratie zullen ook hier weer de goeden onder de kwaaden moeten lijden.

Zie ook mijn andere artikelen over privacy en the free Internet:

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in IT Overall, New Technology, Security en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Help ik ben een extremist

  1. Jaap zegt:

    Ik gebruik ook wel eens Tor, al was het maar om te kijken hoe dat werkt en wat je kan. Nog even en dat is reden om mij crimineel te noemen……

  2. Pingback: F#@k the System | The Sloeserwij Files

  3. Pingback: Pollute your surfing behavior | The Sloeserwij Files

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.