Canon van het Internet

Na 30 jaar Internet wordt het hoog tijd dat het een eigen canon krijgt. Gebeurtenissen, personen en producten in chronologische volgorde die bepalend zijn geweest voor het hedendaagse Internet. En dan niet zozeer de onderliggende technologieën maar juist vanuit een gebruikersperspectief.
Canon van het Internet

 • Mouse1973 – De functionaliteit op het Internet is vrijwel niet te gebruiken zonder een muis. De muis kan daarom niet wegblijven uit deze canon. De muis werd als besturingsinstrument als eerste geïntroduceerd in de Xerox Alto Personal Computer. Maar dankzij Apple’s adoptie in haar Apple Lisa kreeg het de huidige bekendheid.
 • Java1991 – Een groep ontwikkelaars binnen Sun, genaamd ‘The Green Team’ wilden een ontwikkelomgeving maken die werkelijk apparaatonafhankelijk was. Als voorbeelden werden set-top boxes, handhelds en zelfs de marslander genoemd. In 1995 maakte het team bekend dat Java zou worden geintegreerd in de toen meest bekende webbrowser Netscape Navigator. In 2010 werd Sun overgenomen door Oracle.
 • Netscape Navigator1994 – Netscape Navigator is de moeder aller webbrowsers. Het bood als eerste een echt gebruikersvriendelijke en intuïtieve interface. Daarnaast was het gratis voor niet-commerciële doeleinden en beschikbaar voor verschillende besturingssystemen zoals Windows, Mac en Linux. Tevens werd er verschillende functionaliteiten in verwerkt zoals cookie-gebruik, ondersteuning van frames en Javascript.
 • AltaVista1995 – Ouderen onder ons kunnen het zich nog herinneren, de allereerste zoekmachine. AltaVista, wat zoveel betekent als “zicht van boven”. De opkomst van Google werd de ondergang van AltaVista. Na verschillende keren van eigenaar gewisseld trok in 2013 de laatste eigenaar, Yahoo de stekker er uit. Dat AltaVista nog altijd bekend is blijkt wel uit de keren dat de naam, zij het verhaspelt gebruikt wordt zoals bijv. AstaLaVista, etc.
 • Bill Gates / Microsoft1998 – Op het hoogtepunt van Microsoft was de arrogantie van Bill Gates ook op zijn hoogtepunt. Hij ontpopte zich als een ware visionair en gooide in 1999 totaal het roer om. Waar hij voorheen nog het Internet totaal geen kans gaf, storte het bedrijf zich nu volledig op het Internet en baarde verschillende ‘.Net’ producten.
 • SETI@HOME1999 – Is het eerste project dat op grote schaal gebruik maakte van distributed computing techniek. SETI is een acroniem dat staat voor “Search for Extra-Terrestrial Intelligence” ofwel de zoektocht naar buitenaardse intelligentie. De Arecibo-radiotelescoop uit Puerto Rico verzameld zo’n 30 gigabyte aan data per uur. Om deze te kunnen analyseren ontbrak het aan voldoende rekenkracht. Een oplossing werd gevonden in ‘Distributed Computing’ waarbij de rekenkracht van anderen werd gebruikt. Na installatie van de gratis BOINC-software werd de rekenkracht enkel ter beschikking gesteld tijdens de screensaver-modus.
 • Google2000 – Groot geworden door haar zoekmachine. Kenmerkend was haar soberheid, geen enkele reclame zoals dat wel bij AltaVista was (nu is dat eigenlijk wel anders). Het portfolio van Google is volledig gebaseerd op het Internet. Het Internet is Google, Google is het Internet.
 • Tor/The Onion Router2002 – Ontstaan uit de noodzaak om anonimiteit te bieden aan gebruikers in zwaar onderdrukte landen. Maar bekend geworden door deze anonimiteit te gebruiken bij minder ethische praktijken zoals de verkoop van drugs, wapens, en dergelijk. Zal zeker in populariteit verder toenemen als bedrijven en geheime diensten geen rem zetten op hun digitale obesitas.
 • Bitcoin2009 – Bitcoin is het digitale betaalmiddel van het Internet en tevens de naam van de opensourcesoftware die het mogelijk maakt. De werking is op basis van cryptografie (daarom wordt het ook wel cryptocurrency genoemd) waardoor het ook anonimiteit beidt. Deze anonimiteit maakt het ook weer mogelijk om er misbruik van te maken, denk aan witwassen van geld of betalen van illegale diensten/producten. Het is één van de eerste implementaties van een digitaal betaalmiddel dat voor het eerst in 1998 beschreven werd door Wei Dai op de cypherpunks-mailinglist, en geïmplementeerd in 2009 door Satoshi Nakamoto (pseudoniem van een onbekende persoon of groep).
 • Zeus2009 – Zeus is een trojan en botnet ineen en is misschien wel de meest bekende malware. Beroemd, berucht maar ook veelzijdig. Beroemd en berucht doordat bedrijven als Bank of America, NASA, Monster.com, ABC, Oracle, Play.com, Cisco, Amazon en BusinessWeek zich als slachtoffer laten noteren. Veelzijdig omdat de tool verschillende technieken ondersteunt zoals het stelen van creditcardgegevens door middel van man-in-the-browser techniek, keylogging, screencapturing en zelfs het verspreiden van CryptoLocker ransomware. De software heeft al vele honderden miljoenen schade veroorzaakt en is nog steeds actief.
 • Stuxnet2010 – Stuxnet wordt gezien als het eerste digitale wapen in een cyberoorlog tussen Amerika/Israël enerzijds en Iran anderzijds. De worm is ontwikkeld om Iraanse nucleaire centrifuges zodanig te manipuleren dat deze beschadigd raakten en zelfs onbruikbaar werden. De broncode samen met een soort van hink-stap-sprong aanpak getuigd van een goed doordacht geheel.
 • Anonymous2010 – Mondiaal hackers collectief die zich laat identificeren met het Guy Fawkes masker uit de film ‘V for Vendetta’. Het collectief is geen groep maar een idee en daarom hebben hun acties vaak een ideologisch motief. Ik zeg vaak dus niet altijd. 
 • Edward Snowden2013 – De klokkenluider die de privacy schending van de NSA openbaar maakte. Edward Snowden is een voormalig medewerker van de CIA, die daarna als systeembeheerder via het bedrijf Booz Allen Hamilton voor de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA werkte. Snowden lekte in juni 2013 informatie over een reeks van spionageactiviteiten door het NSA op Internet, die door de kranten The Washington Post en The Guardian werden gepubliceerd. Dat geheime diensten geïnteresseerd zijn in ons gedrag wisten we al maar de omvang deed iedereen verbazen. Zijn openbaringen hebben en zullen zeker de wereld doen veranderen.
 • AdBlocking2015 – In de als maar toenemende vraatzucht van advertentie-boeren kwam de burgermaatschappij in opstand, de AdBlocker was een feit. Een add-on waarmee advertenties tegen gehouden worden. Een verademing immers het heeft webbrowsen met een factor tien vertraagd. Keerzijde is wel dat websites die grotendeels afhankelijk zijn van reclame inkomsten hun melkkoe zien verdwijnen.

Something’s missing? Let me know.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in IT Overall, New Technology, Security en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

11 reacties op Canon van het Internet

 1. Coen van Dijk zegt:

  Hoi Ramses
  Ik mis Mosaic toch de moeder van Navigator
  Coen

 2. klaasv zegt:

  What in my opinion is missing? One of the most important developments happened in 1992: UTF-8. See https://it.wikipedia.org/wiki/UTF-8

  Another thing I don’t agree with you that you mention Apple, but not Larry Ellison while Bill Gates gets even a picture.

  These are the two most missed by me. I linked Wikipedia so Wikimedia Foundation and its founder Jimmy Wales can certainly be added as well.

  Thanks in advance,
  Klaas

 3. klaasv zegt:

  Sorry, I mean of course Steve Jobs, however RDBMS’s like SQLite, Oracle and many others certainly deserve some space. What would internet look like without databases? Right: chaos 🙂

 4. Hekezen, Ton van (A.H.) zegt:

  Ramses,

  Ik heb geen account in jouw systemen, maar deze mistte ik echt:

  Ik mis Trumpet WinSock. In de modem tijd had je deze DLL nodig om een TCP/IP stack te realiseren die voor alle software daarboven transparant was. Zonder deze software had het 5 jaar langer geduurd voordat internet populair was. De driver heette nog lange tijd WinSock, ook nadat Microsoft het internet omarmt had. Zie http://thanksfortrumpetwinsock.com/

  Ton

 5. Ruud zegt:

  Een canon kan niet zonder de geboorte van Internet.
  De grondslag voor het internet is ARPANET, een in 1969 door ARPA, een dienst van het Amerikaanse ministerie van Defensie, begonnen computernetwerk gebaseerd op packet switching. Men had ingezien dat met deze techniek en de toepassing van wachtrijtheorie en andere technieken voor gedistribueerde netwerken een erg robuust systeem op te zetten was. De term “Internet” werd in 1974 voor het eerst gebruikt in een document van Vinton Cerf en zijn manager, Bob Kahn, over TCP.

  Op 1 januari 1983 stapte ARPANET over van NCP naar TCP/IP als netwerkprotocol (waarbij IP staat voor Internet Protocol), en daarmee was de geboorte van het internet in zijn huidige technische vorm een feit. Het gebruik ervan verspreidde zich verder onder universiteiten en aan de overheid gelieerde instellingen, eerst in de Verenigde Staten, later ook in Canada, Europa en Japan. Het meeste gebruik vond plaats in de vorm van SMTP (e-mail), FTP (bestandsoverdracht) en telnet (textuele interactieve sessies).
  Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Internet#Geboorte_van_het_internet

  • Ruud,

   Mee eens maar dit wordt dan zwaar technisch en minder functioneel.

   Thanx, Ramses

   • Ruud zegt:

    Net als de oerknal gezien wordt als de geboorte van het heelal is ARPANET de geboorte van Internet. Over de oerknal kun je boeken vol schrijven of het als een gegeven nemen. Zo ook ARPANET.
    TCP/IP is ook zo’n principe denk ik.
    Wat ik wel mis is HTML. Wat is het INternet zonder HTML? HTML werd in 1991 bedacht en ontwikkeld door Tim Berners-Lee om wetenschappelijke documenten van het CERN in Genève gemakkelijker toegankelijk te maken. Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/HTML#Geschiedenis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s