Verslag Heliview Cyber-Security Congres 2015

sarrah-harrisonBij blijven in je vakgebied betekent veel artikelen lezen en conferenties bezoeken. Het Heliview Cyber-Security congres mag dan ook niet ontbreken. Daarom stond 15 november 2015 in mijn agenda gereserveerd. De Rijtuigenloods in Amersfoort was het plaats delict. Het congres kreeg de werktitel ‘Hacking awareness: “Our crown jewels in danger”‘, een titel die weinig ruimte laat voor een bredere interpretatie. Persoonlijk keek ik erg uit naar de eerste en de laatste sprekers. Robert Spronk, directeur operatiën bij de AIVD en Wikileaks journaliste Sarah Harrison. Of het nu kwam door het gebrek aan voorbereiding dan wel de beperkte presentatieve competenties, waren beide sprekers verleid tot het voorlezen van de boodschap.

De Nederlandse economie is in toenemende mate het slachtoffer van digitale spionage‘, zo opende Robert Spronk zijn keynote. ‘Internet is een game changer voor spionage‘ door de toename in anonimiteit, het bereik, de snelheid en de omvang. Dit blijkt ook uit het feit dat vele landen bezig zijn zich te ontwikkelen op cyber gebied. Allen met verschillende motieven. Zo kenmerkt China zich door haar diefstallen van intellectuele eigendommen en Noord Korea zich op de vernietiging van Zuid Korea. Daarnaast kennen we maar al te goed de Stuxnet-aanval van (waarschijnlijk) Amerika en Israël tegen Iran. Maar minder bekend zijn de tegenaanvallen van Iran tegen Saudi Arabië. En bij de recente Sony hack wijzen de vingers weer naar Noord Korea. Deze ‘East versus West‘ aanvallen duren maar voort.

Internet is ook een ‘game changer’ voor cyber criminaliteit. Dit werd al snel duidelijk gemaakt door Ronald Prins die de ‘The Latest Great Bank Robbery’ door de Carbanak-gang beschreef (door Ronald Anunak genoemd). Deze roof maakt ons duidelijk waartoe moderne cybercriminaliteit in staat is. Verbazingwekkend is de georganiseerdheid van deze bende, immers zijn drie jaar bezig geweest om hun doel te bereiken. Ruim honderd financiële dienstverleners waren het slachtoffer. Ronald sprak nog de geruststellende woorden uit dat Nederlandse banken niet de dupe waren omdat deze beter beschermd zijn, maar dit vraag ik mij af omdat Duitse en Franse financiële dienstverleners wel slachtoffer waren.


Sarah Harisson las haar presentatie in een zo’n rap tempo voor dat alle kracht uit de boodschap verdween. Gelukkig gaf ze voldoende emotie mee aan het beantwoorden van de vragen. Wikileaks.org is een klokkenluiderssite en zoals het met alle klokkenluiders vergaat krijgen deze nooit de credits die ze zouden moeten verdienen. Integendeel, hoe ver zou je moeten gaan met bijvoorbeeld de schending van de privacy om net zo verkettert te worden als Julian Assange of Edward Snowden. Privacy is hét verdienmodel van de 21ste eeuw en zal de komende jaren zeker een verdere erosie ondergaan.

assange_zuckerberg

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in Security en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.