Airlines got hacked?

1937CNAfgelopen maandag werd Delta getroffen door een computerstoring, met als gevolg dat de totale vloot aan de grond moest blijven. 19 dagen eerder overkwam dit Southwest Airlines ook al. Was dit toeval of is er meer aan de hand, immers op 29 juli werd de Vietnamese luchtvaartmaatschappij aangevallen door een groep Chinese hackers genaamd 1937CN.

Storing Southwest Airlines
Woensdag 20 juli werd de mobiele app, de website en verschillende IT-systemen op luchthavens geraakt door een computerstoring. Het was niet meer mogelijk om een vlucht te boeken dan wel in te checken. Het onderzoek naar de werkelijke oorzaak loopt nog. Dit was overigens niet de eerste keer immers in oktober was er ook al een computerstoring met 500 geannuleerde vluchten tot gevolg.

Southwest AirlinesIn cijfers uitgedrukt veroorzaakte de computerstoring een annulering van in totaal 1150 vluchten en een daling van het aandeel van 1,6%.

Storing Vietnam Airlines
Vrijdag 29 juli werd de website van Vietnam Airlines en de vlucht informatie systemen van Hanoi en Ho Chi Minhstad gehackt. Gevolg hiervan was vele vertragingen en duizenden gedupeerde reizigers. Vietnam stelt een Chinese groep hackers genaamd 1937CN verantwoordelijk welke een statement wilde maken in het conflict rond de Zuid-Chinese Zee.

Storing Delta Air Lines
Maandag 8 augustus werd Delta geraakt door een stroomstoring bij haar energieleverancier wat uitval van verschillende kritieke systemen en componenten tot gevolg had. Door de sterk verouderde software en infrastructuur namen de backup systemen de functionaliteit niet over.

Delta Air LinesIn cijfers uitgedrukt werden 1.600 vluchten geannuleerd, 7.359 vluchten liepen vertraging op, vele tienduizenden passagiers liepen enorme vertraging op en financieel een verlies van 30 miljoen dollar.

Zuid-Chinese Zee conflict
De aangrenzende landen, Maleisië, Brunei, Vietnam, Filipijnen, Taiwan, Japan en China maken allemaal aanspraak op Spratly-eilanden in deze zee. Niet geheel zonder reden immers de regio is rijk aan olie en gas. Het conflict werd op scherp gezet doordat China begon met de aanleg van een zevental kunstmatige eilanden. Inmiddels heeft China op één van de eilanden een hangaar en landingsbaan voor gevechtsvliegtuigen gebouwd. Vietnam antwoordde hierop door raketwerpers in de regio te stationeren. Inmiddels heeft ook de Verenigde Staten zich met dit conflict bemoeid en verwijt China intimidatie. Het conflict is voorgelegd aan het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag welke zegt dat China geen gezag kan uitoefenen op het ook door de Filipijnen geclaimde deel van de Zuid-Chinese Zee. Ook vindt het hof dat China de soevereiniteit van de Filipijnen heeft geschonden door in die wateren economische activiteiten te ontwikkelen.

Vietnamske_ostrovy

De spanningen in deze regio lopen op, zeker nu het een haast mondiaal conflict is geworden. Chinezen zijn zeer nationalistisch en patriottistisch van aard, dus het zou mij niet verbazen dat een sympathiserende hackersbeweging betrokken is bij deze gebeurtenissen.

Anderzijds verbaast het mij dat deze luchtvaartmaatschappijen de beschikbaarheid van hun systemen onvoldoende serieus nemen, sterker nog Delta heeft al melding gemaakt dat dergelijke storingen vaker zullen voorkomen. De gevolgen van verschillende acquisities worden als excuus aangedragen maar het is onbegrijpelijk dat de complexiteit wordt beschouwd als gegeven. 

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in Cyberwarfare, Security en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Airlines got hacked?

  1. Pingback: Cyberwar has started (part 4: Iran) | The Sloeserwij Files

  2. Pingback: Top 5 Cyberarmies | The Sloeserwij Files

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.