Phishing v2.0

Hang op, klik weg en bel uw bank. Ja ik weet het, niet klikken op links die ik niet vertrouw. Maar zo kreeg ik recent onderstaande SMS bericht van mijn bank, via het nummer waarvan ik ook mijn tan-codes krijg.

 

 

Vertrouwd nummer maar een bericht als deze bracht mij toch aan het twijfelen. Deze twijfel was terecht immers http://www.scamadviser.com gaf een ‘Low Trust Rating’ (zie afbeelding).

Het verbaast mij wel dat de cybercriminelen er in geslaagd zijn een SMS-bericht te versturen die zich voordoet als afkomstig van het ING-nummer.

Kortom een vorm van Phishing, waarbij:

  • Phishing is een vorm van internetfraude. Het slachtoffer wordt via een e-mailbericht naar een valse website gelokt die sterk lijkt op de site van een bank of een commerciële site.
  • Vishing staat voor voice-phishing. Fraudeurs telefoneren naar slachtoffers, in naam van de bank, en proberen zo persoonlijke informatie, codes van de kaartlezer of creditcardgegevens te ontfutselen.
  • Smishing staat voor SMS phishing. Zoals bij phishing, krijgt de gebruiker een berichtje dat op een eerder urgente manier vraagt om actie te ondernemen. Bij smishing wordt een tekstbericht verzonden naar de telefoon van de gebruiker, in plaats van naar het e-mailaccount.

Be aware and be prepared.

Advertenties

Over Ramses Sloeserwij

Visionairy on Security ● Cybercrime ● Cyberwar ● Architecture ● Identity & Access Management ● Compliance ● Risk Management ● Governance ● Mobile Security
Dit bericht werd geplaatst in Security en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.